Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
SONY HÍREK


Nyár + fotózás

Hogyan fotózzuk a gyerekeket nyaraláskor?
 
Gyermek + víz + kamera = pompás családi képek. A recept egyszerű, de érdemes néhány óvintézkedést is tenni, hogy a fényképek utóbb tényleg felidéző erejűek legyenek.
 
1. Ha a kamera nem kifejezetten vízálló, ne hagyja a víz közelében, óvja a nedvességtől, különösen a sós víztől, mert a gép tönkremehet. Ugyanez a helyzet a tengerparti homokkal is, a fényképezőgépek többsége ugyanis nem zár légmentesen.
 
2. Amikor nem fényképez, tartsa a kamerát árnyékban és hűvös helyen, az extrém hő ugyanis károsíthatja a gépet.
 
3. Ha a fényképezőgép felajánl egy Beach fotózási módot, bátrabban készíthet felvételeket ragyogó napsütésben is. De azért nem árt számításba  venni, hogy a víz erősen tükröződik, s a homok is visszaveri a napsugarakat. Így a kép – a túl sok fény hatására – alulexponált lehet. A Beach-funkció ellensúlyozza ezt valamelyest.
 
4. Felvétel készítésekor ügyeljen rá, hogy soha ne a nappal szemben fotózzon. A gyerekek arca ugyanis hátulról megvilágítva alig kap fényt, s így nem lesz részletgazdag a kép. Erős napfényben egy vakuvillanás furcsának tűnhet, de a vaku képes fényt deríteni az árnyékolt területekre. Ám ez csak viszonylag közelről készült felvételeknél lehet eredményes.
 
5. Mivel a gyerekek alacsonyabbak, mint a felnőttek, igazán jó fotó akkor készülhet, ha leguggol vagy lehajol exponálás közben, sokkal érdekesebbek és igazabbak is lesznek így a képek. Ha nem is mindig, de többnyire érdemes a gyerekek arcára koncentrálni, hisz ez fejezi ki, mutatja meg a személyiségüket. 
 
6. Akkor igazán eredeti és élethű a kép, ha a gyerekek közben mozognak, és nem figyelnek a kamerára. Így azonban nehéz a képet megkomponálni. Nem is kell annyira, hiszen utólag könnyen meg lehet vágni, a zavaró széleket kihagyva.
 
7. Fotózás közben ügyeljen arra, hogy a téma és a háttere elég kontrasztos legyen, máskülönben a kép kissé zavaros és kusza lesz. S pont az kap kevesebb hangsúlyt, ami miatt elkészült a kép.
 
8. A víz, a homok és a kamera nem jönnek ki jól egymással. De a napolajat és a krémeket sem, és egyáltalán a fényképezőgépek semmiféle kozmetikumot nem szeretnek… ezért ha fényképezni kezd, előtte mossa meg a kezét.
 
9. A frontlencsét normális körülmények között nem kell védeni, kellően ellenálló bevonat fedi. Ám ha biztosra akar menni, az UV szűrő vagy a kupak a legolcsóbb módja a lencse védelmének, hiszen, ha egy kis krém is kerül rá, egyszerű a tisztítása. A kompakt méretű kamera pedig kaphat egy kis tasakot.
 

:: Itt válogathat kedvére a különböző Sony fényképezőgépek között

 
10. Ha drága géppel készíti a képet egy fürdőhelyen, okosabb, ha leragasztja a márkajelzést, vagy ha ez macerás, akkor legalább a tartótáska ne árulkodjon a gép minőségéről és értékéről.
 
11. S mivel elmúlt már a drága filmek ideje, amikor is az ember háromszor meggondolta, mielőtt exponált, nincs más hátra, mint digitálisan lőni, lőni… este pedig a napi képeket letölteni, és aztán másnap megint bátran lőni. (Nyaralás után azonban érdemes szelektálni!)