WH1000XM3AG8

Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Sony tippek - Cyber-Shot kamerák


Utazásra? Cyber-Shot kamera!
 
A legtöbb profi fotós is mindig magával viszi a kompakt kameráját, hiszen könnyen elfér a táskában vagy akár egy kabátzsebben. Egyrészt, egy kevésbé jó minőségű fénykép is jobb, mint a semmilyen, másrészt sokszor kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor nem lehet nagyobb gépet használni.
 
Mivel a legtöbb kompakt vagy, ahogy a Sony nevezi, Cyber Shot típusú kamera kisméretű, könnyű és jól hordozható, kezdő kamerának szinte mindenki ezt választja. Az automatikus beállítások sokszor nagyban hozzásegítenek a lehető legjobb kép elkészítéséhez, így ideálisak azok számára is, akik most barátkoznak a fényképezés művészetével. Ezek a gépek olcsóbbak is, mint az SLR fényképezők, igaz képminőségben nem tudják felvenni velük a versenyt. Ennek a legfőbb oka, hogy a digitális SLR, vagyis DSLR gépek jóval nagyobb képszenzorral rendelkeznek, amely sokkal jobb minőségű képet készít, s így a DSLR-ekkel készített fotókat sokkal szélesebb piacon lehet értékesíteni, mint a kompakt fényképezővel készítetteket. /fotó:fotodioxpro.com/
 
Milyen kompakt kamerát válasszunk?
 
Ahogyan nem létezik egyetlen ideális társ vagy ideális autó, úgy nincs egyetlen ideális fényképezőgép sem. Mindenkinek az egyéni ízlése és fotózási céljai határozzák meg, milyen lehet egy számára pont megfelelő kamera. S miközben nagyon kényelmes, ha mindig van nálunk legalább egy kamera, amit csak előkapunk és máris fotózhatunk, valószínű, hogy a különböző típusú képek készítéséhez különbözően beállított (és különböző típusú) kamerákra lesz szükségünk. Ám sokat tehetünk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a kis kompakt masinánkból és a vele készített képekből. A legtöbb profi fotográfus is mindig magával viszi a kompakt kameráját, hiszen könnyen elfér a táskában vagy akár egy kabátzsebben. Egyrészt, egy kevésbé jó minőségű fénykép is jobb, mint a semmilyen, másrészt sokszor kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor nem lehet nagyobb gépet használni.
 

:: Itt válogathat kedvére a Sony Cyber-Shot kompakt kamerák között

 
Megapixel Jó pár gyártó van, köztük élen a Sony, amelyik nagyszerű célozz és lőj kamerákat készít. És jó pár funkció és tulajdonság, amelyre nem árt figyelmet fordítani a megfelelő gép kiválasztásakor. Az egyik a megapixelszám. Bár nem minden megapixel egyforma, s egy DSLR gép azonos számú megapixelei sokkal nagyobbak, mint egy kompakt masináé, alapvetően elmondható, hogy célozz és lőj kamera esetén legalább 12 megapixelest érdemes választani.Zoom A zoom kérdése sem másodlagos. Ha a vásárolt kamera ditiális zoom opciót kínál, kapcsoljuk ki: ez ugyanis csak egy nagyon kis részét nagyítja fel az amúgy is kicsi szenzornak, vagyis fizikailag nem hozza közelebb a képet, hanem mintegy előre megvágja, amire semmi szükség. Egy jó kamerának optikai zoommal kell rendelkeznie, mégpedig legalább 3x-ossal. De jó pár modell 6x-osnál is jobb nagyítású zoomot kínál.

RAW-fájlok Nagyon jó, ha a választott kompakt gép képes RAW-fájlokban tárolni a képeket. Ez a lehetőség korábban csakis a drágább DSLR gépek sajátja volt, ma már azonban némely kompakt kamerákban is megtalálható – nem mindben, de ez egy nagyon jó plusz funkció. Mivel a RAW formátum képes a legnagyobb adatmennyiséget tárolni, nagyobb rugalmasságot és jobb minőséget is kínál a tulajdonosának, amelyet a számítógépes képszerkesztéskor használhat ki.

Képstabilizátor Hasznos funkció, amely csökkenti a kamera mozgását, vagyis a kéz remegéséből fakadó apró mozgást, s lehetővé teszi, hogy kisebb zársebességnél és gyengébb fényviszonyok közt is fényképezhessünk. A legtöbb kompakt kamerán az LCD kijelzőn nézhetjük vissza a képeket, ám némely modell optikai képkeresőt is kínál. Hogy ez mennyire lehet hasznos, azt érdemes alaposan szemügyre venni, mert sok esetben olyan kicsi a képkereső, hogy nem igazán lehet jól használni. A videoképesség azonban kulcsfontosságú, s a jó minőségű kompakt kamerák többsége nagyon jó videofelvételek készítésére képes.
 
Mire jó az elkészült kép?
 
A digitális kompakt kamerák képeit kb. 18x24-es méretben lehet kinyomtatni, de tökéletesek online használatra, például a közösségi portálokon feltöltésre. De némely kompakt gép ennél jobb minőségű fotók készítésére is képes, amelyek megjelenhetnek weboldalakon, hírportálokon vagy magazinokban, így sok utazó író vagy blogger is ilyen kamerát használ. Ha azonban olyan profi képet szeretnél készíteni, amely nagy formátumú, nyomtatható, amilyennel a fotóügynökségek dolgoznak, akkor ahhoz DSLR kamerát kell használnia.

Nota Bene: Használt gépet nem érdemes venni, mert a technológiai változások olyan gyorsak manapság, hogy az egy évnél régebbi használt kompakt kamerák már nemigen érik meg az árukat.