Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Sony tippek - Mitől lesz profi az akciófelvétel


4 tipp, hogyan készítsünk profi akcióvideo-felvételeket

Ha jó és profinak tűnő akciófelvételekről van szó, akkor a megfelelő háttér kulcsfontosságú. Csak némi odafigyelés és egy-két előzetes beállítás kell hozzá, no meg, hogy egy olyan természetes környezetet, valós élethelyzetet visszaadó hátteret válasszunk, amely megfelel a felvételhez. Segítünk…


1. Használjuk ki az időjárást


Akár napsütéses, akár esős, az időjárást és a természetes fényeket mindig felhasználhatjuk arra, hogy kiemeljünk valamit a felvételen. Még a ködös időt is szolgálatunkba állíthatjuk. Ha például úgy készítünk videót, hogy a kavargó ködöt fehér természetes háttérként használjuk, amelyből az akciót végző alakunk, mondjuk egy biciklis, motoros vagy futó, előbukkanhat. Ezzel a módszerrel a figyelmet közvetlenül az akciót végzőre irányítjuk. Teljesen az ellenkező hatást kelthetjük napfényes időben, ha a kamerát közvetlenül a nap felé fordítjuk. A legtöbb akciókamera ilyenkor elképesztően színes és fényes felvételeket készít, így a mozgó tárgyat vagy személyt teljesen elmossuk a képről, s amit látunk, nem lesz más, mint színek és fények felvillanó kavalkádja. Egy jól megvilágított háttérrel pedig azt érhetjük el, hogy a modellünk jelentősen sötétebbnek látszik majd és kevésbé élesen. Általánosságban az a legjobb megoldás, ha úgy állítjuk be a fényeket, hogy a modellt teljesen megvilágítsák, így szépen kiemelik a háttérből.


2. Mérjük fel, mi lesz a háttérben


Mielőtt nekilátnánk a felvételkészítésnek, kövessük végig a kamera útját, és figyeljünk arra, hogy akad-e valami, ami kitakarná a modell mozgását vagy van-e olyan háttérelem, amely előtt nem volna jól látható, amit felvenni szeretnénk. Ha városi környezetben készítjük a felvételt, figyeljünk a szemeteskukákra, a különböző feliratokra, reklámtáblákra, hogy ne vonják el a figyelmet arról, amit videózunk. Változtassuk meg a szöget vagy vonuljunk egy kicsit arrébb, ha zavaró tényezőt találtunk.


3. Használjuk a hátteret, hogy megfelelő látószöget találjunk


Elég bosszantó, ha azt akarjuk felvenni, milyen gyorsan és könnyedén siklunk a síléceinkkel le a hegyről vagy milyen szédületesen csúszunk le a szánkóval, tekerünk a biciklivel, s mikor megnézzük a felvételt, olyan, mintha csigatempóban araszolnánk… Ezt úgy kerülhetjük el, ha megfelelő szögben állítjuk be a kamerát, hogy az képes legyen a meredek emelkedőt, az előteret és a hátteret is láttatni. Ha magunkról készítjük a felvételt, a legjobb, ha egy sík helyet keresünk a földön, egy farönkön vagy sziklán, és odahelyezzük a kamerát, így megfelelő perspektívába helyezhetjük a mozgásunkat. Az első fotón a síelő beleolvad a háttérbe, igy nincs viszonyitási pont, bár a testartása azt sugallja, gyorsan halad. A második fotón van térviszonyitási pont, érződik is a gyorsaság...


4. Készítsünk próbafelvételt


Ha beállítottuk a fényeket, megtaláltuk a megfelelő hátteret, és előzetesen megpróbáltunk kizárni minden zavaró tényezőt a képből, nincs más hátra, mint elindítani a felvételt – a próbafelvételt. Mert előfordulhat például, hogy remek a háttér, szuperek a fények, csak éppen a távolságot nem jól lőttük be, így ahelyett, hogy pompás felvételt készítenénk, csak a biciklis alteste látszik a képen, túlságosan távol van a mozgás ahhoz képest, amit elképzeltünk vagy épp a futó lobogó kabátja zavar be. Egy pár perces „előzetes“ forgatása így sok kellemetlenségtől megkímélhet.

 


:: Itt választhatsz a Sony akciókamerái közül


Fotók: flickr.com by presidenciaecuador, Trysil, fiction300, Vyacheslav Bondaruk

 

 

 Top televíziók Top fényképezőgépek 
Top fej- fülhallgatók Sony hírek Én és a Sony
         
KD-65AF9 Master OLED TV Sony Alpha 7 III WH-1000XM3 Xperia 10 Plus - Újdonság ! Miért vegyek 4K tévét? 
KD-55AF9 Master OLED TV Sony Alpha 7 II WI-1000X  Xperia 10 - Újdonság !   Mikor vásároljunk kamerát?
  Sony Alpha 7R II WF-1000X  Xperia L3 - Újdonság !   
KD-65XF9005 4K HDR TV Sony Alpha 6500 WF-SP700N   Xperia. Hogyan válasszak?
KD-55XF9005 4K HDR TV Sony Alpha 6400 Wi-SP600N    Online vásárlás biztonságosan
  Sony Alpha 6300 MDR-1AM2  Újdonságok:  Profi akciófelvételek
  Sony Alpha 6000 MDR-XB950N1 SEL-135F18GM Fotózás okostelefonnal
KD-55XF8505 4K HDR TV  DSC-RX100M6 MDR-EX650AP SEL-24F14GM Utazás Cyber-Shottal
KD-55XF7596 4K HDR TV  DSC-RX100M5 MDR-EX450AP  SEL-1224G   
KD-49XF8096 4K HDR TV  DSC-HX90V MDR-EX155AP   SEL-1635GM