WH1000XM3AG8

Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Sony tippek - A telefon eltereli a figyelmet


Mikor veszélyes tablet- és telefonhasználat?

Aki üzenetet gépel, miközben átkel a zebrán, annak nagyobb az esélye rá, hogy nem jut át a másik oldalra…


Azok a gyalogosok, akik éppen telefonálnak vagy üzenetet pötyögnek telefonukba vagy tabletükbe, sokkal kevésbé éberek és más tempóban is közlekednek, mint azok, akiket nem zavar meg ilyen tevékenység útközben. Ezt mutatta ki egy vizsgálat, amelyet az Injury Prevention közölt.


A kutatók több mint ezer gyalogost figyeltek meg a washingtoni Seattle különböző útkereszteződéseiben, és azt találták, hogy minden harmadik ember használta a telefonját – beszélgetett, zenét hallgatott vagy szöveget gépelt –, miközben átkelt az út másik oldalára. S míg a zenét hallgatók egy kicsit gyorsabban gyalogoltak, mint a telefont nem használók, addig azoknak, akik üzenetet gépeltek, majd húsz százalékkal hosszabb ideig tartott, amíg átértek a kereszteződésen. Utóbbiak emellett négyszer olyan gyakran hagyták figyelmen kívül a közlekedési lámpák jelzéseit, keltek át nem jelölt helyen vagy anélkül, hogy mindkét irányba körülnéztek volna. A nők kétszer olyan gyakran sodorták magukat valamilyen veszélyes átkelési helyzetbe, mint a férfiak.


Korántsem meglepő ez az eredmény, hiszen korábbi tanulmányok rámutattak arra, hogy habár az emberek tisztában vannak azzal, hogy veszélyes úgy közlekedni – akár vezetni, akár sétálni –, hogy közben telefonálnak, mégis megteszik ezt… 


Hogy elkerüljük ezt, a legjobb, amit tehetünk, ha a táskánkban-zsebünkben hagyjuk a telefont, miközben közlekedünk, illetve félrehúzódunk valahova, megállunk, és úgy telefonálunk. Az alábbi kérdéseket mindenesetre érdemes feltennünk minden alkalommal, amikor eszünkbe jutna útközben telefonálni.


1. Jön valaki a hátam mögött?


Amikor a szemünk a telefon képernyőjére tapad, a gyaloglásunk lelassul, így pedig, főként, ha hirtelen lassítunk, könnyen összeütközhetünk a mögöttünk haladóval. Ezért nézzünk mindig körül, mielőtt a telefonunkkal bíbelődnénk, és zsúfolt utcán, vagy ha sokan vannak a közelünkben, húzódjunk egy félreeső helyre, és ott kezdjünk a telefonnal foglalkozni.


2. Ki tudom fejezni magam most is pontosan?


Séta közben a figyelem megoszlik az úticélhoz való tartás és a partnerrel való kommunikáció között. Ez nemcsak abban jelentkezik, hogy megakad a beszédünk és túl sok szünetet tartunk, váratjuk a másik felet, hanem még a szöveges üzenetet is zavarossá teheti. Mindkettő udvariatlan gesztus, ahogyan az is, ha menet közben állandóan melléütünk, és így hibáktól hemzsegő szöveget küldünk el. Sokkal jobban járunk, ha séta közben végiggondoljuk, mit szeretnénk üzenni, majd, ha megálltunk, leírjuk azt.
3. Inkább hívjam fel vagy írjak üzenetet?


Miközben a szöveges üzenetek ideálisak az olyan rövid infók megosztására, mint „6-kor az óránál”, az összetettebb mondanivaló kifejezésére a telefonhívások gyorsabb megoldást jelentenek. Emellett fontos szempont, hogy a szövegírással ellentétben telefonálás közben a szemünk szabadon marad, vagyis az útra és a többi közlekedőre fókuszálhatunk közben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy akkor bátran telefonáljunk, miközben úton vagyunk. Inkább félreállva küldjünk egy gyors és rövid sms-t, és időzítsük a telefonhívást egy megfelelőbb időpontra, amikor nem útközben vagyunk.


4. Nem várhat ez a hívás?


A telefonálást mindenképpen érdemes elkerülni, ha tömeg közepén állunk. Egyrészt, mert zavaró a többiek számára, másrészt pedig ideális célponttá válunk többek között a zsebeseknek… Ha a hívás (a dolgok megbeszélése) várhat, az üzenet viszont sürgős, húzódjunk egy kicsit félre, és küldjünk egy gyors szöveges üzenetet.

Fotók: flickr.com by Ed.Yourdon és  Kishor Krishnamoorthi