Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Sony tippek - Harmadolj a fényképen


Tippek, hogyan készítsünk jobb fotókat IV.

Minden fotósnak megvannak a maga trükkjei, amelyeket annak szolgálatába állíthat, hogy a lehető legtökéletesebb képet varázsoljon egy helyzet megörökítéséből. Lisa Clarke ausztrál fotóriporter és producer egy csokorba gyűjtötte azokat a hasznos tippeket és tanácsokat, amelyek mind profiktól származnak.


23. Ne zsúfoljuk túl a fotókat

Ne tegyünk túl sok elemet egy-egy képre, mert a végén, bár külön-külön a részletekben nagyon szép is lehet, az összkép mégis zavaros lesz. Érdemes egyszerre csak egy-két érdekes elemet a fotó fókuszába helyezni, így a nézője nem zavarodik össze, hogy most mit is kell néznie és látnia a képen.


24. Ne vigyünk magunkkal mindent

Ha három-négy kamera lóg a nyakunkban és annyi lencse a hátizsákban, hogy már a szendvics is alig fért be, nagy valószínűséggel inkább erőnléti edzés lesz a dologból, mint jó fotózás… Bőven elegendő, ha egyszerre egy kamera van nálunk egy vagy két lencsével, így szabadon mozoghatunk és különböző témákat különféle szögekből is tudunk fotózni. 


25. Ne féljünk összepiszkolni magunkat

A különféle perspektívákból különböző hangulatú képeket készíthetünk. Ezért guggoljunk, térdeljünk, hasaljunk a földre vagy másszunk az alany fölé… Emeljük ki, nyújtsuk meg a modellt vagy a tárgyat, vagy éppen felülnézetből zsugorítsuk össze… Hogy dinamikusabb, élettel telibb, izgalmasabb képeket készíthessünk.


26. Ügyeljünk a háttérre

Van egy csomó jó kép, pontosabban, ami jó lehetett volna, ha a fotós figyel a részletekre. Elsősorban a háttérre, mert egy belógó szemeteskuka, csúnya falfelület vagy reklámtábla, firka tönkre is teszi a képet. Hiszen nemcsak a modell lesz a fotón, hanem minden más is, amit az objektív bekeretez, ezért mindig szűrjük ki az oda nem illő részleteket, és ne féljünk megmozdítani a modellt vagy magunkat, hogy kizárjuk a zavaró tényezőt a fotóról.

 


:: Itt válogathat kedvére a Sony Alpha fényképezőgépek között27. Ne töltsünk túl sok időt az utómunkálatokkal

A jó fotó kulcsa, hogy jól készítsük el a felvételt, így pedig nincs szükség túl sok szerkesztésre. Ha rengeteg időt eltöltünk egy kép szebbé varázsolásával, annak ritkán lesz jó a végeredménye. Kivéve, ha nagyon művészi hatást szeretnénk elérni. Alapesetben, ha tíz percnél tovább tart egy fotó szerkesztése, inkább menjünk vissza, ha tudunk, és fotózzuk le újra.


28. Tartsuk helyesen a kamerát

Sokan nem tudják, de a DSLR kamerát lehet jól és rosszul is tartani. A helyes módja az, ha megtámasztjuk a lencsét úgy, hogy tölcsért formálunk a kezünkből. A többség a bal kezét használja ehhez, miközben jobb kézzel a kameratestet tartja. Ez a tartásmód megakadályozza, hogy beremegjen a gép, s még stabilabb tartást eredményez, ha az egyik könyökünket az oldalunkhoz szorítjuk. Ám ha a két oldalán fogjuk meg a kamerát, ami a helytelen tartás, akkor semmi sem támogatja meg a lencsék stabilitását, és így elmosódottá válhat a fotónk.28. Figyeljünk a harmadok szabályára

Ez az egyik legelső szabály, amelyet a fotósok megtanulnak, hogy jól pozícionált, érdekes képeket készíthessenek. Nagyon egyszerű: daraboljuk fel fejben a készítendő képet úgy, hogy vízszintesen és függőlegesen is három részre osztjuk. Így a harmadolással kilenc kis téglalapot kapunk. A modellt vagy tárgyat pedig, amit a fotó fókuszába szeretnénk helyezni, állítsuk a vonalak kereszteződési pontjának valamelyikébe, ha így jobban tetszik, a középső téglalap egyik sarkába vagy pedig az egyik vonalat követve. Tanulmányok is kimutatták, hogy az emberek alapvetően és automatikusan inkább ezen csomópontokra figyelnek, semmint a kép közepére.


30. Bánjunk óvatosan a színekkel

Hacsak nem szivárványt vagy karneváli kavalkádot fotózunk, ne zsúfoljunk túl sok színt a képbe. Próbáljuk meg a fotó színeit egy vagy két dominánsra redukálni, így sokkal szebb, jó tónusú fotót készíthetünk.

 

 

 Top televíziók Top fényképezőgépek 
Top fej- fülhallgatók Sony hírek Én és a Sony
         
KD-65AF9 Master OLED TV Sony Alpha 7 III WH-1000XM3 Xperia 10 Plus - Újdonság ! Miért vegyek 4K tévét? 
KD-55AF9 Master OLED TV Sony Alpha 7 II WI-1000X  Xperia 10 - Újdonság !   Mikor vásároljunk kamerát?
  Sony Alpha 7R II WF-1000X  Xperia L3 - Újdonság !   
KD-65XF9005 4K HDR TV Sony Alpha 6500 WF-SP700N   Xperia. Hogyan válasszak?
KD-55XF9005 4K HDR TV Sony Alpha 6400 Wi-SP600N    Online vásárlás biztonságosan
  Sony Alpha 6300 MDR-1AM2  Újdonságok:  Profi akciófelvételek
  Sony Alpha 6000 MDR-XB950N1 SEL-135F18GM Fotózás okostelefonnal
KD-55XF8505 4K HDR TV  DSC-RX100M6 MDR-EX650AP SEL-24F14GM Utazás Cyber-Shottal
KD-55XF7596 4K HDR TV  DSC-RX100M5 MDR-EX450AP  SEL-1224G   
KD-49XF8096 4K HDR TV  DSC-HX90V MDR-EX155AP   SEL-1635GM