WH1000XM3AG8

Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Sony tippek - Fotózáskor keretezz


Tippek, hogyan készítsünk jobb fotókat II.

Minden fotósnak megvannak a maga trükkjei, amelyeket annak szolgálatába állíthat, hogy a lehető legtökéletesebb képet varázsoljon egy helyzet megörökítéséből. Lisa Clarke ausztrál fotóriporter és producer egy csokorba gyűjtötte azokat a hasznos tippeket és tanácsokat, amelyek mind profiktól származnak.


7. A humor óriási fegyver

Egy jó időben eleresztett vicces megjegyzés természetesebb mosolyt varázsol bármilyen beállításnál. Különösen fontos, ha az alany amúgy nem érzi túl jól magát a kamera kereszttüzében.8. Először inkább könyveket vegyünk, ne kütyüket

Ha drága és jól felszerelt kameránk van, az nem jelenti automatikusan, hogy jó fotókat is tudunk készíteni velük. Másrészt pedig ma már egy okostelefonnal is lehet elképesztően jó képeket lőni. Ezért ahelyett, hogy tíz különféle lencsét beszerzünk, kezdjük inkább azzal, hogy jó fotográfiai könyveket veszünk. A mesterek remekeit elemezve nem csupán inspirációt meríthetünk, de olyan ötleteket is kapunk a fotózáshoz, amellyel a technikánkat fejleszthetjük.


9. Olvassuk el a tájékoztatót

A legjobb módja, hogy megtudjuk, mire képes az új kameránk, ha elolvassuk a mellékelt tájékoztatót. Sokan azonban lustaságból átugorják ezt a nagyon fontos lépést. Nem teszik jól. Hiszen minden kamera mást tud, és legjobban úgy lehet kiaknázni a lehetőségeket, ha azzal kezdjük, hogy megismerjük a gyártó által leírtakat.


10. Lassítsunk le

Nem kell kapkodni. Adjunk kellő időt magunknak, hogy tudatosítsuk, mit látunk a képkeresőben, mielőtt megnyomnánk a felvevő gombját. Komponáljuk meg a képeket, figyeljünk a fényekre… Ne kezdjünk neki gondolkodás nélkül.


:: Itt válogathat kedvére a Sony Alpha fényképezőgépek között


 

11. Ne csekkoljunk állandóan 

Nagyon könnyű kiépíteni ezt a rossz szokást, hogy minden egyes felvételt követően azonnal visszanézzük a képet. Ám ha így teszünk, azzal egy sor értékes pillanatot elveszíthetünk. Hiszen a fotókat később is ellenőrizhetjük, a pillanat azonban elillan, és a folyamatos csekkolással megszakítjuk a munkafolyamatot s lemaradhatunk az igazán jó felvételről.


12. Keretezzünk

Ezzel a technikával felhívhatjuk a figyelmet a fotó egy elemére, kiemelhetjük azt. Nem kell mást tennünk, mint egy keretet – ablakot, boltívet… – keresni, és abba helyezni a hangsúlyozandó modellt, elemet. Így a néző figyelmét célzottan ráirányíthatjuk.
13. Formázzunk a fény segítségével

Ne fotózzunk úgy, hogy a fény közvetlenül mögöttünk van, ezzel ugyanis unalmas, lapos fénybe vonjuk a modellünket. Ha azonban oldalról vagy az alany mögül jön a fény, akkor formázhatunk is a segítségével, sokkal érdekesebb fotót hozva létre.


14. Vízjelezni vagy nem vízjelezni

Ha már vízjel, minél kisebb, annál jobb. De ha elkerülhető, akkor inkább ne használjuk. A vízjel ugyanis nem védi meg a fotókat a lopástól, csak tönkreteszi a képet azáltal, hogy rögtön magára irányítja a néző figyelmét. Az egyetlen módja a fotók megvédésének, ha nem tesszük fel azokat az internetre.


15. Legyünk jelen

Vegyük fel a szemkontaktust, beszéljünk a modellhez, és hallgassuk is meg. Eresszük le egy pillanatra a kamerát. Mintha lemerülnénk a víz alá, időről időre bújjunk elő a fényképezőgép mögül, és vegyünk levegőt. Ez megnyugtatja, akit fényképezünk, segít ellazulni, és így sokkal természetesebb képeket készíthetünk.

 

további tippek