WH1000XM3AG8

Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Sony tippek - Fotózzunk minden nap


Tippek, hogyan készítsünk jobb fotókat

Minden fotósnak megvannak a maga trükkjei, amelyeket annak szolgálatába állíthat, hogy a lehető legtökéletesebb képet varázsoljon egy helyzet megörökítéséből. Lisa Clarke ausztrál fotóriporter és producer egy csokorba gyűjtötte azokat a hasznos tippeket és tanácsokat, amelyek mind profiktól származnak.


1. Menjünk közelebb

A világ egyik leghíresebb fotóriporterének leghíresebb mondata: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. És ahogyan Robert Capa is arra törekedett, hogy az akciók közepébe csöppenve örökítse meg azokat, ha úgy érezzük, hogy a készülő fotó nem elég élénk, lépjünk egyet közelebb. Mert sokszor akkor lesz igazán jó a kép, ha kitöltjük a keretet. S minél közelebb vagyunk az alany(ok)hoz, annál élesebben kirajzolódnak az arckifejezések is.2. Fotózzunk minden nap

A legjobb módja annak, hogy fejlesszük a tudásunkat, ha gyakorlunk. Sokat és minél többet, ezért fotózzunk annyit, amennyit csak tudunk – és teljesen mindegy, hogy éppen mit. Mert ahogyan a kamera mögött eltöltött hosszú órák alatt technikai képességeink fejlődnek, kialakul az a tudás is, hogy történetet meséljünk a képek által. Hogy megtaláljuk a saját stílusunkat, a saját hangunkat. Ezért ne törődjünk túl sokat azzal, hogy egy meghatározott módon fotózzunk, kísérletezzünk bátran.


3. Használjuk a fényt

Mielőtt felemelnénk a kamerát, figyeljük meg, honnan hová esik a fény, s fordítsuk előnyünkre. Akár természetes, akár mesterséges fényről van szó, tervezzük meg, hogyan hozhatnánk ki a segítségével a legtöbbet a helyzetből és a képünkből. Nézzük meg, hogy a környezetet, a tárgyakat, az embereket hogyan világítja meg a fény, ad-e érdekes árnyékot… Így kitalálhatjuk, hogyan tegyünk egy jó fotót igazán különlegessé.


4. Kérjünk engedélyt

Ha embereket fényképezünk, különösen, ha más országokban, más kultúrákban élőket, akik más nyelven beszélnek, nehéz lehet a kommunikáció. Mégis, nem fotózgathatunk csak úgy szó nélkül, mert egyrészt udvariatlan, másrészt pedig elég csúnya is lehet a vége. Ezért mindig kérjük a fotózni kívánt személy beleegyezését, amit a közös nyelv hiányában mutogatással is megtehetünk. Még jobb, persze, ha van egy helyi kísérőnk, aki a tolmács szerepét is betöltheti. S ha az alanyok beleegyeztek, nézzük vissza az elkészült képeket, és mutassuk meg nekik is, így a legtöbbször elképesztően gyorsan emelkedik a hangulat és válik zökkenőmentessé a kommunikáció.5. Napközben is használjunk vakut

A vaku nemcsak este vagy beltéri fotózásnál lehet hasznos. Ha nagyon süt a nap és különösen erős a fény, a vaku – mint a fotóalanyra eső extra fény – eltünteti a csúnya árnyékokat és kiegyensúlyozza a képet.


6. Hogyan használjuk az ISO-t

Először is az alábbi kérdésekre érdemes választ keresni.

Milyen időben készítjük a képet?Ha napközben és kültéren fotózunk, akkor az alacsonyabb ISO az ideális, mint a 100-as vagy 200-as. Ha azonban éjszaka és állvány nélkül fényképezünk, magasabbra kell állítanunk, hogy növeljük a kamera fényérzékenységét.

Jól meg lesz világítva a téma? Ha túl sötét az alany vagy a környezet, magasabb ISO-értékre lesz szükség a fotóhoz.

Éles képet szeretnénk vagy a mozgásban kissé elmosódottat? Ha nagy zársebességgel gyors mozgást fényképezünk, azt magas ISO-val kompenzálhatjuk. Ha pedig alacsony zársebességgel elmosódott képet szeretnénk készíteni, ahhoz alacsony ISO-értéket állítsunk. Ezek után pedig vegyük számításba, hogy az ISO növelése növeli a kép szemcsésségét, ezért ne használjunk nagyon magas értékeket, hacsak nem szeretnénk zajos képet.

további tippek

A sorozat fotói:  shutterstock.com | onthreelegs.com |  sandeepachetan by flickr |