WH1000XM3AG8

Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Sony tippek- Zavaró mobilhang


Csak rezeg, de így is zavar…

A mobiltelefon rezgése, meglehet, épp oly zavaró, mint a csöngése. Legalábbis, ha jól szeretnénk végezni a munkánkat. Akkor mi az okos megoldás?

Munka közben az asztalra helyezett és rezgőre állított Xperia célszerű megoldásnak tűnik, hiszen könnyű észlelni a beérkező hívásokat és üzeneteket, s a rezgés diszkrétebb jelzésnek hat, mint a hangos csörgés. Valójában azonban ez csak a teremben ülő kollégáink számára lehet kevésbé zavaró. Mert elég néhány másodpercnyi pillantás a telefon irányába, miközben meggyőződünk arról, hogy sms érkezett, s máris zavart okoz a tevékenységünk folytatásában.

Még a nagyon rövid idejű megszakítása az aktuális feladatunknak, mint amikor a tekintetünk a számítógép képernyőjéről a rezgő telefonra vándorol, is veszélyeztetheti, hogy pontosan és alaposan fejezzük be a munkánkat – a Michigan State Egyetem friss vizsgálata alapján. 

A kutatás 300 résztvevőjét különböző feladatok megoldására kérték, mint például, hogy egy meghatározott billentyű lenyomásával jelezzék, hogy egy betű az abc elejéhez vagy a végéhez esik-e közelebb. Amikor semmi sem zavarta a feladat végzését, a kísérleti személyek alig hibáztak. Amikor azonban a kutatók közbeszóltak, és arra kérték őket, hogy írjanak le két betűt (ami csupán 2,8 másodpercet vett el az idejükből), a feladatuk folytatásakor kétszer több hibát vétettek. Ezek alapján már egy alig 3 másodperces megszakítás elegendőnek bizonyulhat ahhoz, hogy kizökkentsen a munkából. Sőt, amikor a kutatók tovább csökkentették a zavarkeltés idejét, a jelentős hibaszámbeli különbség akkor is megmaradt.

Nagyon kevesen vannak tisztában azzal, ez mennyire befolyásolja a munkavégzésüket. Legyen szó akár egy orvosról, aki bekapcsolva hagyja a mobilját rendelés közben vagy egy hivatali munkát végzőről, aki egész nap a számítógép előtt ül. Ha rendszeresen elvonja a figyelmet a megrezzenő telefon, az a hatékony munkavégzést gátolja.

A következő tippek arra szolgálnak, hogy elkerülhessük a zavarkeltést.

Zárjuk ki az impulzusokat

Csöndesítsünk el minden zajt, amely zavarhatná a munkánkat. Némítsuk le teljesen a telefonunkat, még csak ne is rezegjen, sőt: tüntessük el a szemünk elől is. Mert ha csak az asztal szélére helyezzük, és rendszeresen rápillantunk, kizökkentjük magunkat a munkából. Ezért tegyük be a fiókba a telefont, és csak akkor vegyük elő, ha befejeztünk egy-egy feladatot, ha szünetet tartunk, illetve ebédidőben.

Gondoljunk másokra

Eszünkbe jutott már, hogy hányszor nyitunk be csak úgy hirtelen egy kedves kollégánk irodájába vagy szólunk át neki az asztal felett, hogy megkérdezzük, milyen volt a hétvégéje vagy együtt ebédelünk-e és mikor… Pedig a másik ember hirtelen, előzmények nélküli megszólítása a munka közben éppen olyan zavaró hatású lehet, mint a telefon. Csak felteszünk egy gyors kérdést, gondoljuk, és észre sem vesszük, hogy ezzel mennyire kizökkentettük a másikat a munkából. Ezért, ha a munkatársunk elfoglaltnak tűnik, tegyük fel magunknak a kérdést: nem várhat, amit szeretnénk? S ha nem sürgős, térjünk vissza rá később.


Válasszunk egy sürgősségi megoldást

Fenti tippjeinkkel éppen annak a hátrányát próbáltuk orvosolni, hogy ma már szinte mindig, minden pillanatban elérhetők vagyunk mások számára. Ugyanakkor ennek a folyamatos virtuális kapcsolatnak előnyei is vannak, s ezek közül talán az egyik legnagyobb, hogy családtagjaink, barátaink azonnal elérhetnek minket, ha baj van. Ám elég nehéz feladat megoldani, hogy csak a fontos hívásokkal zavarhassanak meg munka közben. Mert például beállíthatunk különböző csengőhangokat a számunkra fontos embereknek, de mert a csengés megszólalásakor oda kell figyelnünk és felismernünk a hívót, ezzel óhatatlanul kizökkenünk a munkából.

De létezik például néhány alkalmazás, mint a Call Filter, amely megszűri a bejövő jeleket, és csak a fontosakat engedi át, a Call Blocker pedig akéretlen hivasok visszautasítója. De megtehetjük azt is, hogy megkérjük a családtagjainkat, barátainkat, hogy munkaidőben csak vészhelyzetben hívjanak. 

Sőt, mivel a mobiltelefon egyre olcsóbb, sokan két készüléket használnak, közülük az egyik számát csak a családtagok és a közeli barátok ismerik. S tudják, csak valóban fontos esetben hívható napközben ez a szám, akkor azonban késlekedés nélkül…