Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Sony tippek - Karácsonyi gyermekfotók


Hogyan készítsünk jó gyerekfotókat?
 

Az ünnepek idején készül a legtöbb családi fotó, s mert ezek örök élményt jelentenek, természetes, hogy azt szeretnénk, ha jól is sikerülnének. Ami különösen nehéz, ha gyerekeket fényképezünk, mert bizony számukra nem az a fontos, hogy jól mutassanak a fotókon. Alábbi tippjeinkkel segítünk, hogy jó fotókon, ráadásul a maguk természetességében örökíthessük meg gyermekeink legszebb pillanatait. 
1) Ne játsszunk diktátort


Bár a gyerekek hozzá vannak szokva, hogy kövessék a szülők utasításait – ülj le, maradj csöndben, ne bántsd a húgod, azt köpd ki… –, ha a fotókon mosolygós és természetesen jó kedvű gyerekeket szeretnénk látni, nem az utasítgatás a legjobb megoldás.

Sokkal célravezetőbb, ha a gyereket társként bevesszük a folyamatba. Vagyis ahelyett, hogy azt mondanánk: ülj ide és nézz bele a kamerába, kezdjük így: segíts nekem egy kicsit, ülj ide, és nézzük meg, jók-e így a fények. Ezáltal úgy érezheti, nagy segítséget nyújt, és sokkal szívesebben vesz részt a fotó elkészítésében. Hagyjuk, hogy ő is beleszóljon a helyszínek, hátterek kiválasztásába, hogy megmutathassa a kedvenc pózát, arckifejezését, sőt, jó játékot is kreálhatunk belőle, ha utána együtt választjuk ki, milyen arcot vágjon, hogyan álljon be. Így  remek móka lehet a fotózás.


2) Csalogassuk elő a színészt


Természetes mosolyt megörökíteni az egyik legnehezebb feladat, még sok felnőtt sem képes ilyet produkálni, ha kamera szegeződik rá.

Egy trükköt azonban bevethetünk ilyenkor, amely gyerekeknél is hatásos. Kérjük meg kis fotóalanyunkat, hogy színleljen mosolyt, azaz mutassa meg, hogyan kell mesterkélten, bohóc módon mosolyogni. A hamis mosoly és hamis nevetés pedig olyan érzéseket generál, amelyek a végén előhozzák az igazi mosolyt és nevetést is. Ebben áll a trükk, ami sokszor még igazán szégyenlős gyerekeknél is működik.

Egy másik módszer, ha valaminek a felidézésére kérjük meg a gyereket. Például azt mondjuk neki, képzelje el, hogy ajándékot kap vagy idősebbeknél játékosan kérdezzünk rá, melyik fiú vagy lány tetszik neki a csoportban/osztályban – nagyon édes mosoly lesz az eredménye.3) Mutassuk meg, mit csináljon


 Ha különféle pózokban szeretnénk lefotózni csemeténket, nem szerencsés, ha verbálisan írjuk körül, mit és hogyan is kellene csinálnia a gyereknek. A legtöbbször ezzel csak jól összezavarjuk és elvesszük a kedvét a dologtól.

:: Itt böngészhet a remek kamerás Xperia okostelefonok között

Inkább használjuk ki azt a képességet, hogy a gyerekek remekül utánoznak, és mozgassuk meg magunkat, mutassuk meg, milyen pózt szeretnénk, ha felvenne, hogy ezt kopírozhassa. Ugyanígy játszhatunk az arckifejezésekkel. El fogunk fáradni a végére, annyi biztos, de a remek közös élmény és a remek fotók kárpótolnak cserébe.


4) Nem muszáj mindig a kamerába nézni


Még a legkipróbáltabb trükkök esetén is előfordul, hogy a gyerek éppen nem akkor néz a kamerába, amikor a felvétel készül. A legtöbb gyermek nem is igazán szívesen teszi ezt, hiszen a kamera egy nagy fekete doboz, amin semmi érdekes néznivaló nincs, legalábbis ekkora távolságból.

A nagyobbaknál persze ez már nem okoz olyan gyakran problémát, a kicsik viszont sokkal szívesebben néznek az emberek arcába, szemébe. És ez nem is baj, meglátjuk, sokszor a legjobb fotók akkor készülnek, mikor a gyerekek nem a kamerába néznek. Nekünk mint fotósoknak az a feladatunk, hogy kövessük a gyerek mozgását. Így együtt mozogva vele megörökíthetjük, milyen aranyosan nézi a kedvenc játékát, öleli meg a testvérét vagy bújik oda anya lábához. Olyan felvételeket készíthetünk, amelyek pillanatokat ragadnak meg, és nem csupán személyeket ábrázolnak.


5) Tartsunk szünetet


 Mindannyiunknak megvannak a magunk korlátai és a teherbírásunk sem véges. Nincs ez másként a gyerekeknél sem, sőt, normális, ha korábban fáradnak, mint a felnőttek, hacsak nem a kedvenc játékukról van szó. Ezért érdemes fotózás közben is figyelni arra, hogy mikor fárad el a gyermek, és ilyenkor szünetet tartani. Engedjük, hogy pihenjen, felfedezze a helyszínt, kínáljuk meg egy kis rágcsálnivalóval.

:: Itt böngészhet a Sony fényképezőgépek között

Sokszor pompás képeket is készíthetünk pihenés közben, ha elkapunk egy aranyos pillanatot, amikor a kicsi talál valami számára érdekes dolgot. S ha hosszabb szünetre van szükség, míg az egyik gyermek pihen, fotózhatjuk a másikat vagy egy másik családtagunkat.

Fotók: sony.com, flickr.com by Rick Bolin, ebs1123

 

 

 Top televíziók Top fényképezőgépek 
Top fej- fülhallgatók Sony hírek Én és a Sony
         
KD-65AF9 Master OLED TV Sony Alpha 7 III WH-1000XM3 Xperia 10 Plus - Újdonság ! Miért vegyek 4K tévét? 
KD-55AF9 Master OLED TV Sony Alpha 7 II WI-1000X  Xperia 10 - Újdonság !   Mikor vásároljunk kamerát?
  Sony Alpha 7R II WF-1000X  Xperia L3 - Újdonság !   
KD-65XF9005 4K HDR TV Sony Alpha 6500 WF-SP700N   Xperia. Hogyan válasszak?
KD-55XF9005 4K HDR TV Sony Alpha 6400 Wi-SP600N    Online vásárlás biztonságosan
  Sony Alpha 6300 MDR-1AM2  Újdonságok:  Profi akciófelvételek
  Sony Alpha 6000 MDR-XB950N1 SEL-135F18GM Fotózás okostelefonnal
KD-55XF8505 4K HDR TV  DSC-RX100M6 MDR-EX650AP SEL-24F14GM Utazás Cyber-Shottal
KD-55XF7596 4K HDR TV  DSC-RX100M5 MDR-EX450AP  SEL-1224G   
KD-49XF8096 4K HDR TV  DSC-HX90V MDR-EX155AP   SEL-1635GM