WH1000XM3AG8

Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Sony akkumulátor tippek


Így hosszabbíthatod meg a Sony Xperia Z akkumulátorok élettartamát


A legokosabb telefon sem tudja, és magától nem is akarja felvenni a harcot az energiavámpírokkal. Csak, ha segítünk neki. Íme, néhány tipp és tanács, ami hozzájárul ahhoz, hogy az akkumulátor tovább bírja…


A Sony Xperia Z széria modelljei sem tartoznak a kivételek közé, az akkumulátorok élettartama itt is korlátozó tényező. Lehet sokat tudó a mobil, számtalan okos funkcióval, pompás kijelzővel és kamerákkal, ám mindez csak akkor ér valamit, ha nem kell aggódni azon, mikor merül le a telefon, ha gond nélkül kibírja aktív használat közben is reggeltől estig…


Óvatos kezdet


Az első hetekben legyen óvatos és körültekintő, merítse le 40-50 százalékra, nem kell kimeríteni (!) és töltse 100 százalékra. De ne hagyja a töltőn a kelleténél tovább. Nem teszi tönkre az akkumulátort, ha megfeledkezik róla, de nem is használ, ha sokáig az áramforráson hagyja. Több szakértő szerint káros, ha a mobilaksinak mindig nagy töltöttségi szintkülönbséggel kell megbirkóznia. Ma már bármikor rátölthet, így felesleges kivárnia az alacsonyabb töltöttségi szintet. A vezeték nélküli töltőknél még inkább elvárt a figyelem. Itt ugyanis a töltő felmelegszik, és ez egy időn túl már csak árt, hisz nem tölt, csak melegíti a készüléket, ami 25-30 C fokon érzi jól magát.

 Energiavámpírok elűzése


Okos dolog és hasznos is kikapcsolni azokat az előre telepített alkalmazásokat, amelyekre nincs szükség. Mert, ha nem kapcsoljuk ki, akkor a háttérben fogyasztják az energiát.

Nincs, vagy csak ritkán van valóban szükség a folyamatos frissítésre, az alkalmazáslistában érdemes tehát vagy eltávolítani, vagy kikapcsolni az energiaigényes applikációkat. A Sony Stanima üzemmódja pont ezen a gondon képes segíteni: csak akkor engedi a szinkronizálást vagy a wifin vagy mobilneten át, ha a telefon aktív üzemmódban van, vagyis ha bekapcsol a kijelző. Ekkor viszont villámgyorsan pótolja a lemaradást.

A "Merülő akku mód" segitségével pedig különböző funkciókat lehet előre letiltani, ha a töltöttségi érték egy általunk megadott szintre csökken, igy jóval tovább hasznalhatjuk a mobilunkat hivásra vagy fogadásra, ami a legfontosabb.

A legnagyobb energiafogyasztó a mobilon a kijelző, a wifi és a hanghívás. Utóbbiról érdemes leszokni, bármennyire is trendinek tűnik. És kell-e mindig és mindenkor teljes fényerő a kijelzőn? Aligha, érdemes manuálisan kissé lecsökkenteni, ez is kíméli az akkumulátort.

A wifit se engedjük, hogy önállósítsa magát, és ha kapás van, máris ráakaszkodjon a hálózatra. Tegyük a wifit helyfüggővé, hogy csak akkor aktiválja magát, ha mondjuk a munkahelyi vagy az otthon hálózatot éri el. Ezzel sem szenvedünk hátrányt, hiszen ha szükséges és van a közelben nyilvános hotspot, rátelepülhetünk, de ne legyen ez automatikus, hiszen energiát fogyaszt.

 

Az energiaokos applikációkBár az alkalmazások letöltésekor érdemes tájékozódni, hogy mennyi energiát fogyasztanak és megéri-e valójában, íme az egyik kivétel: a DU Battery Saver alkalmazás nemcsak az akkumulátor állapotáról tájékoztat részletesen, de az Optimze funkciója képes a telefont automatikusan megtisztítani az energiaemésztő háttérfolyamatoktól. Sőt, azt is megmondja, mely alkalmazás mekkora energiát igényel, és segít az alkalmazások villámgyors és egyszerű kikapcsolásában is.

A  másik kivétel, a Greenify app pedig képes hibernálni a kiválasztott alkalmazásokat, amelyek ezáltal alvó módban nem lassítják a mobilt, és nem is fogyasztják az energiát. A Greenify testre szabható, nem lassítja a szükséges alkalmazások felébresztését vagy futtatását, viszont pontos képet ad arról a megnyitásakor, hogy melyek azok az appok, amelyek nem hibernálhatók, melyek várnak hibernálásra, s melyek vannak már hibernált állapotban.