Termékek


keresés
 
 
 
Az ”Adatkezelési tájékoztató”-ban foglaltakat elolvastam és elfogadom.
 
Oksotelefon kamera - fotózás


Hogyan készítsünk jó képeket okostelefonnal?
 
A telefonba épített kamerák hosszú utat jártak be az elmúlt években, ám ez nem jelenti azt, hogy egy kompakt fényképezőgéppel készített fotóminőséget érhetünk el velük első próbálkozásra (a DSLR-minőségről nem is beszélve…) Ám sokat tehetünk azért, hogy a legjobbat kihozzuk a smartphone kameránkból. Mutatjuk, hogyan.


Azt mondják, az a jó fényképezőgép, amelyik éppen nálunk van… Persze, ez nem azt jelenti, hogy a legjobb képet is ezzel készíthetjük. Ám ha nincs nálunk a DSLR vagy a célozz-és-lőj kameránk, de találtunk egy remek fotótémát, az okostelefon kameráját kell használnunk. És korántsem mindegy, ezt hogyan tesszük, mert az elmosódott, csúf, ránézésre sem érdemes fotókat az érdekes, tiszta, remek képektől csupán néhány trükkös fogás választja el.

Természetesen nem minden smartphone kamerája egyforma, de jócskán vannak közös pontjaik, s így közös gyengeségeik is. Ehhez jönnek persze az egyedi sajátosságok is. Mindent összevetve azonban a következő tippek könnyen és gyorsan alkalmazhatók és szabhatók a legtöbb okostelefonra.

Kövessük a fényképezés alapvető szabályait
 
A legjobb tippek többsége a legegyszerűbb is, és a fényképezés alapszabályairól bizony akkor sem érdemes elfelejtkezni, ha okostelefonnal készítünk képet.
 
1. Használjuk jól a fényt
Bármilyen kamerával is fotózunk, akkor lesz jó a kép, ha meggyőződtünk róla, hogy a fény a modellekre vagy céltárgyakra esik, és nem mi nézünk szembe vele (persze, csak akkor, ha nem kifejezetten a sziluettet szeretnénk a fotón látni). Sok telefon kamerájának a legfőbb gyengesége, hogy nem képes gyengébb fényviszonyok mellett jó képet készíteni, ezért általánosságban elmondható, hogy igyekeznünk kell a lehető legtöbb fényt irányítani a fényképezni kívánt felületre – ez lehet, hogy egy kicsit macerás. De megéri.
 
2. Tisztítsuk meg a lencsét
Míg a kompakt fényképezőgép vagy DSLR lencséjétől odafigyelve viszonylag könnyedén távol tarthatjuk a zsíros ujjainkat, ez a telefon esetében sokkal nehezebben kivitelezhető. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt a smartphone kamerával fotózni kezdenénk, töröljük tisztára a lencsét. Ha ugyanis az koszos, az összes további tippünk kárba vész, s nem lehet más az eredmény, mint kukába való.
 
3. Felejtsük el a digitális zoomot
Mivel a digitális zoom nem valódi zoom, vagyis nem hozza közelebb a képet, hanem inkább előre megvágja – ami ugye teljesen felesleges –, az okostelefonnal fotózva inkább lépjünk egy-kettővel közelebb, ha közelebb szeretnénk hozni a fotófelületet. Ha pedig ez nem megy, még mindig jobb, ha utólag magunk vágjuk meg a képet, mintha ezt a masina előre megtenné. Ha ugyanis az rosszul sikerülne, hozzátoldani már nem tudunk…
 
:: Itt válogathatsz kedvedre a Sony okostelefonok között
 
4. Figyeljünk a vakura
Bár a LED vakuk sokat fejlődtek, mégsem ajánlott minden esetben vakut használni, vagyis auto módra állítani az okostelefon kameráját – a fehér LED fény nagyon erős lehet, s így előfordulhat, hogy még némely, kevésbé jól megvilágított felületet is szebben lehet vaku nélkül fotózni. Ezzel nyugodtan kísérletezgethetsz is: ha kétségeid vannak, hogyan mutatna jobban a kép, fotózd le vakuval is meg anélkül is.

Ha pedig úgy érzed, mindenképpen szükséged van a vakura, bár jó volna, ha kicsit finomabb volna, trükközhetsz egy kicsit: egy kis fehér szűrőt helyezhetsz elé, mondjuk egy kis fehér anyagot, ruhadarabot vagy cetlit. Így még mindig kapsz fényt a vakuból, de már nem olyan erőteljesen, mert az anyag megszűri, s ezáltal elkerülheted, hogy a modelljeid szellemszerűvé váljanak a képen.
 
Tovább:  Turbózzuk fel az App-beállításokat

 

 

 Top televíziók Top fényképezőgépek 
Top fej- fülhallgatók Sony hírek Én és a Sony
         
KD-65AF9 Master OLED TV Sony Alpha 7 III WH-1000XM3 Xperia 10 Plus - Újdonság ! Miért vegyek 4K tévét? 
KD-55AF9 Master OLED TV Sony Alpha 7 II WI-1000X  Xperia 10 - Újdonság !   Mikor vásároljunk kamerát?
  Sony Alpha 7R II WF-1000X  Xperia L3 - Újdonság !   
KD-65XF9005 4K HDR TV Sony Alpha 6500 WF-SP700N   Xperia. Hogyan válasszak?
KD-55XF9005 4K HDR TV Sony Alpha 6400 Wi-SP600N    Online vásárlás biztonságosan
  Sony Alpha 6300 MDR-1AM2  Újdonságok:  Profi akciófelvételek
  Sony Alpha 6000 MDR-XB950N1 SEL-135F18GM Fotózás okostelefonnal
KD-55XF8505 4K HDR TV  DSC-RX100M6 MDR-EX650AP SEL-24F14GM Utazás Cyber-Shottal
KD-55XF7596 4K HDR TV  DSC-RX100M5 MDR-EX450AP  SEL-1224G   
KD-49XF8096 4K HDR TV  DSC-HX90V MDR-EX155AP   SEL-1635GM